A 2022/2023 versenykiírással kapcsolatban eddig beérkezett javaslatok:

1. javaslat:

III. fejezet 5. pont.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a "közlekedési vismajor" helyzet tulajdonképpen a MSSz azonos szabályainak egy az egyben történő átemelése (ott sem értek vele egyet).
Amennyiben feltételezzük, hogy autoszerelő a gk tulajdonos, egyáltalán nem biztos, hogy többszázezerért elviszi szak-szervizbe az autóját, csakhogy abszolút megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltasson a jelen szabályozás szerint. Nem utolsó sorban, ha a célbaérő autó(k) visszafordulnak a lerobbant utasaiért, már is nem számít vismajor helyzetnek, az útszélén maradt gk vez-re nézvést, s az így késve érkező játékos(ok) időhátrányba kerülnek.

Javaslatom:
Mivel a visszaforduló autó(kat) a fogadó csapatvezető- és játékvezető látja, tegye lehetővé a versenykíírás az így későn érkező játékosok számára az időhátrány teljes, vagy részleges mentesítését (ésszerű korláton belül). Pest Megyéről lévén szó, - még Szob esetében - sem többszáz km-s utakról beszélünk.

2. javaslat (Molnár Péter Alag-Dunakeszi):

  1. El kell érni, hogy a sorsolás előtt legalább 1 héttel már végleges legyen a versenykiírás és a nevezések is. (Pest Megyei Sakkszövetség megjegyzése: a versenykiírásban rögzítettük, hogy a nevezési határidő után nevező csapatoknak pótdíjat kell fizetniük.)
  2. 10 fős bajnokság: 2 csoport legyen, vagy csak 1?
    Véleményem: teljesen indokolatlan a 2 csoportban történő lebonyolítás. 2 olyan párhuzamos csoport létezik, amelyikben minden csapat szabadon döntheti el, hogy melyikben indul. Egyikből sincs sem kiesés, sem feljutás. (OK, a szuper csoportból elvileg fel lehetne jutni, de jelenleg már nincs olyan csapat, aki fel szeretne jutni az NBII-be, mert aki ott szeretne szerepelni, az már mind ott is van.) Szóval akkor mi is a 2 csoport értelme? A 4 csapatos „szuper” csoportot – őszinte leszek – nevetségesnek tartom. Mi többé ilyenben nem szeretnénk elindulni (ez a csapattagok egyöntetű véleménye).
  3. Ismételten felmerülő kérdés, hogy kell-e ifit kötelezően szerepeltetni, vagy sem. Ez részben összefügg a 2. ponttal.
    Véleményem: ne legyen kötelező, semmilyen érv nem szól emellett. Szerintem az utánpótlás nevelést semmiben sem segíti elő, a gyerekeknek egyébként Pest megyében dicséretes módon számos gyerekversenyt rendez a PMSSz, tehát versenylehetőségben nincs hiányuk. Amelyik csapat ennek ellenére mégis szeretne szerepeltetni ifit, annak pedig semmi akadálya. Valószínűleg mi is így tennénk akkor is, ha a kötelező ifi szabály nem létezne. (Pest Megyei Sakkszövetség megjegyzése: ezt más csapatvezető is javasolta korábban szóban, a versenykiírás már nem tartalmazza a kötelező ifi szerepeltetését)

(Az 1. javaslattevő nem járult hozzá neve közzé tételéhez, ezért csak a javaslat konkrét szövegét tesszük közzé)

Kérjük a beérkezett javaslatokkal kapcsolatos véleményeket mielőbb jelezzék felénk (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre), lehetőleg indokolással mert csak így születhet meg a megfelelő döntés.