Kezdőlap

A mattkép párosító sakk-kártya eddigi története 

A sakkoktatók többsége szerint a lépések, szabályok megismerését követően a mattképekkel célszerű folytatni a tanítást, tanulást. Ennek gyakorlata a Matt 1, 2, 3 lépésben feladatok megoldása. Nekem sakkszakköri tapasztalatomat is figyelembe véve, különféle próbál-kozások, kisérletezések után sikerült egy új formát kifejlesztenem. Ez egy mattképekből összeállított kártyajáték.

A kártyajáték lényege: az azonos mattképek felismerése. Aki gyorsabb a felismerésben, nyeri a játékot. A játék sakk-specialitása: ugyanaz a mattkép világossal és sötéttel (tükrözve) is szerepel, eltérően a mattfeladatok „Világos mattot ad 1, 2, 3 lépésben” gyakorlatától. Így a gyerekek „sötét felől nézve” világossal azonos arányban fogják a mattadási lehetőségeket felismerni, megjegyezni!

A kártyakészlet 31 lapos, laponként 6-6 mattképet tartalmaz a 31 mattképes készletből. Bármely 2 kártyalapon van 1-1 azonos mattkép, ezt kell megtalálni! A játék sakktudás nélkül, csupán a képi azonosság felismerésével is játszható. Kezdetben célszerű így játszani, később kibővítve a tükörképekkel. Egyéni gyakorlás „időmérő edzés”-ként lehetséges. Társas-játékként 2-3 résztvevő játszhatja, az nyer, akinek kezéből előbb fogynak el az azonos számban kiosztott lapok.

A sakk-kártya „bemutatkozása” a VSD Dunakeszi által 2019.07.08-12 között megrendezett sakktáborban történt meg. Az „időmérő edzéseken” 9-en vettek részt, 3:07 és 14:42 közötti időket teljesítve. A záró napon, a normál sakkversenyek után a leggyorsabb sakk-kártyások között 4-részvevős oda-vissza körmérkőzést rendeztünk. A gyerekek a játék újszerűségét átélve különösen nagy lelkesedéssel, odafigyeléssel küzdöttek. A nyertes díja: egy dedikált sakk-kártyakészlet volt. Egy kép a versenyről:

 

A sikeres debütálás után a sakk-kártyát bemutattam, tanulmányozásra, kipróbálásra átadtam Németh Zoltánnak, a Magyar Sakkvilág főszerkesztőjének. Így véleményezte: alkalmas eszköz, kezdők és oktatóik „kezébe való”. Felajánlotta többirányú segítségét és javasolta Polgár Judit megkeresését.

A „sakkpalota.hu” honlapon keresztül elküldtem a sakk-kártya részletes ismertetését Polgár Judit részére. Az alábbi választ kaptam:

„Kedves Sergyán Gyula Zoltán!

Nagyon örülünk, hogy sakkoktatóként nem csak a régi ismereteket adja át, hanem újakat is fejleszt és használ. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen gondolkozzanak hasonlóképpen az edzők is, hogy alkalmazkodni tudjanak a 21. század gyermekeihez, és a technikai lehetőségeket is kihasználva, minél érdekesebben mutassák, oktassák és kínálják a sakkot a gyerekeknek. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a gyerekek önbizalma növekedjen, és megszeressék a sakkot úgy, hogy az akár egész életükön keresztül örömforrás legyen. 

Polgár Judit gratulál az elképzeléshez és jó munkát kíván.

Sok szeretettel várjuk Önt és a tanítványait a Világsakkfesztiválon!”  

Polgár Judit hozzájárulását adta ezen válaszának közzétételéhez.

 

Ezt követően fentiekről tájékoztattam Solymosi Lászlót, a Pest Megyei Sakkszövetség elnökét, aki felajánlotta jelen írás közzétételét a www.pestmegyeisakk.hu honlapon. Élek a lehetőséggel, elsősorban a kezdő gyerekekkel foglalkozók tájékoztatása érdekében.

Dunakeszi, 2019. 08. 09

Sergyán Gyula Zoltán

Tel.: 06 30 565-8213

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.