2014 – 2015. évi

 

PEST MEGYEI SAKK CSAPATBAJNOKSÁG

 

VERSENYKIÍRÁSA

 

 1. A bajnokság célja: A SAKK csapatok közötti erőviszonyok felmérése.

 

 1. A sakkbajnokság rendezője: Pest Megyei Sakkszövetség

 

          Elnök:  Solymosi László 2120 Dunakeszi, Hunyadi u. 26.

                      06 – 27 / 341-051           és 06 – 20 / 238-6562

                      E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

          Versenyiroda vezető: Dávid Béla 2132 Göd, Család u. 6.

                      06 – 27 / 3332-405 és 06 – 20 /2151267

                      E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 1. Nevezési díj: Bruttó 17.000,- Forint / csapat, + csapatonként 2.000,- Forint (adatfeldolgozásra)

 

                      Befizetés: 2014. szeptember 4-én az évnyitón

 

                      NEVEZÉSEKET 2014. szeptember 1-ig kell elküldeni !

 

 1. Díjazás: Minden csoportban 1 – 3. helyezett érmet (15 – 15 – 10) kap           

                        Győztes csapatok kupát vehetnek át.

 

 1. A helyezések eldöntése: A körmérkőzés során a legtöbb pontot szerzett nyeri el a bajnoki címet.  Egyenlő pontszám esetén:
 1. Egymás ellen elért eredmény
 2. Csapatgyőzelmi pontszámítás (győzelem 2 pont, döntetlen 1 pont, vereség 0 pont)
 3. Berger-Sonneborn értékelés

 

 1. Az erősorrendi ívet 2014. szeptember 4-ig egy példányban Dávid Béla részére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kell megküldeni !

 

 1. Szolgáltatási díjak:

Vendégjátékos: Bruttó 6.000- Forint / fő *

Új erőlista: Bruttó 40,- Ft / fő

Átigazolási díj: 3.000,- Ft / fő *

Külföldi játékos licence díja: 12.700,- Ft *

Versenyengedély: 2.540,- Ft / fő MSSZ részére kell fizetni.

Időpont változás kérelem díja: 4.000,- Ft / mérkőzés

* NB-s csapatoknak az MSSZ részére, míg a Pest megyei csapatoknak a PMSSZ részére kell megfizetni.

 

 1. ÉVNYÍTÓ: 2014. szeptember 4. csütörtök  17 óra

                       Dunakeszi Fazekas M. Á. I. ebédlő.

 

A sorsoláson a csapatvezetőnek vagy a csapat képviselőjének jelen kell lennie.

Csak az a csapat indulhat, aki a nevezési díjat befizette !


CSAPATKÜDELMEK

 

 

10 fős

 

Szuper – Szalkai Dezső csoport

 1. osztály – Hoschek László csoport

 

 1. Leülni csak akkor lehet, ha a csapatból legalább öt fő megérkezik és garancia van arra, hogy a többi csapattag 1 órán belül megérkezik. Amennyiben egy csapat a mérkőzésen kevesebb, mint 7 fővel jelenik meg, akkor a mérkőzést a lejátszott játszmák eredményétől függetlenül elveszíti, és nulla pontot kap. Ellenfele a bajnokságban megszerzett legmagasabb pontszámot kapja meg (ha az 1. fordulóban történik az esemény akkor 5,5 pontot kap a vétlen csapat, ami a bajnokság végén korrigálásra kerül).
 2. A Szuper csoportban 1 fő ifjúsági játékos (1996. január 1. vagy utána született) szerepeltetése kötelező.

 

 

5 fős

 

I/A. osztály – Herczeg Oszkár csoport

 

 1. Leülni csak akkor lehet, ha a csapatból legalább három fő megérkezik és garancia van arra, hogy a többi csapattag 1 órán belül megérkezik. Amennyiben egy csapat a mérkőzésen kevesebb, mint 4 fővel jelenik meg, akkor a mérkőzést a lejátszott játszmák eredményétől függetlenül elveszíti, és nulla pontot kap. Ellenfele a bajnokságban megszerzett legmagasabb pontszámot kapja meg (ha az 1. fordulóban történik az esemény, akkor 3 pontot kap a vétlen csapat, ami a bajnokság végén korrigálásra kerül).

 

 1. Az 5 fős csapatbajnokságban a csapatok, amelyek nem indítanak más bajnokságban csapatot, több csapattal is részt vehetnek, ilyenkor az induló csapatoknak külön erőlistát kell leadniuk.

 

 1. Amennyiben más csapatbajnokságban is szerepel az egyesület, akkor a mérkőzésen max. 2 fő 2000 FIDE értékszámnál magasabb (2001-…) ÉLŐ-vel rendelkező versenyző szerepelhet.

 

 

Versenyszabályok, egyéb rendelkezések

 

 1. Azoknál az egyesületeknél ahol NB-s csapat is van, vonalhúzás lép életbe az erősorrend 10. és 20. versenyzőknél.
 • Dunaharaszti csapatánál az 1-10. versenyzőből a Szuper csoportban, az I. osztályban és az I/A osztályban egyetlen versenyző sem szerepelhet. A 11-20. versenyzőből max. 2 versenyző szerepelhet a Szuper csoportban, míg az I. osztályban és az I/A osztályban nem játszhat egyetlen versenyző sem. A 21-30. versenyzőből legfeljebb 2 versenyző szerepelhet az I. osztályban és az I/A osztályban.
 • Fót, Törökbálint, Biatorbágy, Gödöllő, Szigetszentmiklós, Zsámbék és Százhalombatta csapatainál az 1-10. versenyzőből max. 2 versenyző szerepelhet a bajnokságban.
 • Amennyiben egy egyesület két csapatot indít a bajnokságokban (Szuper vagy I. osztály és I/A. osztály) ott az erősorrend 1-10. versenyzőjéből  legfeljebb két versenyző szerepeltethető az alacsonyabb osztályban.

 

 1. A csapatok korlátlan számú vendégjátékost vehetnek fel erősorrendjükre.

 

 1. A csapatok a 10 fős bajnokságban mérkőzésenként legfeljebb három, míg az 5 fős bajnokságban legfeljebb két felnőtt vendégjátékost szerepeltethetnek. Ifjúsági korú vendégjátékos korlátlan számban szerepelhet a csapatokban.

 

 1. A bajnoki fordulót a kiírt versenynapon kell lejátszani. Eltérni csak rendkívüli esetben, a PMSSZ előzetes engedélyével lehet.

 

 1. A versenykiírás napján el nem utazó csapat 15.000,- Forintot köteles fizetni a PMSSZ részére. Az elmaradt mérkőzéseket a PMSSZ által megadott időpontban kell lejátszani, a vétkes fél költségére. Másodszori ki nem állás esetén a csapat a bajnokságból törlésre kerül.

 

 1. Készletekről, játszmalapokról, eredményjelentő lapokról, megfelelő feltételekről (meleg helyiség, WC) minden esetben a hazai csapatnak kell gondoskodnia.

 

 1. A versenyengedélyek kiváltását elmulasztó csapat 5.000,- Ft-ot köteles fizetni a PMSSZ részére, egyúttal a versenyengedélyek elintézésig a csapat nem szerepelhet a bajnokságban. A 2015. évi versenyengedély határidőn túli befizetésének pótdíja bruttó 500,- Ft/fő. A Pest Megyei Sakk Szövetség honlapján közreadott tájékoztatás időpontjának elmulasztása esetén az adott csapat 5.000,- Forintot köteles fizetni a PMSSZ részére.

 

 1. A mérkőzés előtt a hazai csapatvezetőnek ellenőrizni kell az eredményjelentő lapot és a sakkórákat!

 

 1. A mérkőzéseken a versenybíró a hazai csapat vezetője!

 

 1. A mérkőzések kezdési ideje 10 óra, amikor a világos bábukkal játszó versenyző óráját a versenybírónak el kell indítani.

 

 1. Az 1 óra várakozási időn túl érkező vagy meg sem érkező versenyző kontumáltan veszít. Ebben az esetben a játszma nem kerül elszámolásra a FIDE ÉLŐ értékszámrendszerbe. Az 1-3. tábla valamelyikén (halmozottan is) történő kontumálás esetén 1 büntetőpont levonásra kerül a vétkes csapattól, amelyet az Eredményjelentő lapon fel kell tüntetni.

 

 1. A játékidő versenyzőnként 40 lépésre 2 óra, majd további 1 óra versenyzőnként az összes lépésre. A játszma írása az időkontrollokat megelőző 5 perc kivételével végig kötelező. Az időkontrollt követően a versenyző saját gondolkodási idejéből a be nem írt lépéseket azonnal pótolni köteles.

 

 1. A játszmalapokat olvashatóan és hibátlanul kell kitölteni. A hazai csapat vezetője köteles a CSB végéig megőrizni a játszmalapokat.

 

 1. Játszma közben, a játékosnál nem lehet sem mobiltelefon, sem bármi más olyan elektronikus eszköz, mely a verseny helyszínén sakklépéseket produkálhat tulajdonosaik számára. A versenykiírás azonban megengedheti az ilyen eszközök tárolását a játékosok táskáiban, míg azok kikapcsolt állapotban vannak. A játékos az ilyen eszközt tartalmazó táskát nem viheti magával sehová a versenybíró engedélye nélkül. Ha bebizonyosodik, hogy a játékosnál ilyen eszköz van a verseny helyszínén, akkor elveszti a játszmát és az ellenfél nyer. A csapattagként játszó versenybírókra is az előző FIDE szabály érvényes, amennyiben szükséges önmaga ellen is döntést kell hoznia. A csapat nem játszó tagjainál, vagy a nézőknél megszólaló mobiltelefon (vagy más elektronikus kommunikációs eszköz) esetén a versenybíró a teremből a szabálytalankodót véglegesen kiküldi. A nem játszó csapatvezetőnél hangot produkáló mobiltelefon (elektromos kommunikációs eszköz) esetén a versenybíró a csapatvezetőt figyelmezteti, és a készülékét kikapcsoltatja. Ha a csapatvezető erre nem hajlandó, akkor a továbbiakban nézőnek kell tekinteni, és a nézőkre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni vele szemben.

 

 1. A versenyző a játszma folyamán senkivel sem beszélgethet.

 

 1. A hazai csapat a részletes eredményt legkésőbb a mérkőzést követő napon 10:00 óráig köteles megküldeni Dávid Béla (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) részére. A fordulók után az eredmények a honlapon olvashatók. Az Eredményjelentő lapot a hazai csapat legkésőbb a versenynapot követő 3 munkanapon belül köteles elküldeni Solymosi László részére postán vagy faxon. A mulasztó csapatok 5.000,- Forintot kötelesek fizetni a PMSSZ részére.

 

 1. A csapatok csak akkor szerepelhetnek a bajnoki mérkőzéseken, ha minden adóságukat a mérkőzés kezdetéig rendezték!

 

 1. Óvást a mérkőzést követő nap 17 óráig lehet benyújtani Solymosi László és Dávid Béla e-mail címére.

 

 1. A csapatban az erősorrendi íven csak olyan versenyző szerepelhet, aki a Magyar Sakkszövetség honlapján megtalálható és érvényes versenyengedéllyel rendelkezik.

 

 1. Az erősorrendet a sportkörök állítják össze a 2014. szeptember 1-i FIDE lista alapján, 2014. szeptember 4-ig, amely a teljes évadra szól, függetlenül attól, hogy a FIDE a havonkénti jegyzőkönyv felterjesztést írja elő, így minden fordulóban, minden versenyző az aktuális hónap 1-i értékszámával kerül elszámolásra.

 

 1. Az erősorrendi íven alacsonyabb FIDE értékszámú versenyző csak akkor előzheti meg a magasabb értékszámút, ha kettőjük között az értékszám különbség a 2014. szeptember 4-i (ALAP) erősorrenden nem haladja meg a 150-et.

 

 1. Az értékszámmal nem rendelkező versenyzők az 1000 FIDE értékszám alatti versenyzők után sorolhatók be, a 150-es szabály mellőzésével.

 

 1. Az erősorrendet versenyévad közben, a havonkénti értékszám változások miatt sem lehet megváltoztatni.

 

 1. Új versenyző az erősorrend ívre az utolsó forduló kivételével bármikor felvehető az adott hónap 1-i értékszáma alapján, a 150-es szabály betartásával.

 

 1. Erősorrend sértése esetén a pontot a vétlen csapat javára kell írni. (A lejátszott partik a FIDE ÉLŐ értékszámrendszerbe változatlanul bekerülnek.)

 

 1. A 2015. évi Versenyengedély kérelem lapokat, valamint a 2.540,- Ft/fő versenyengedély díjakról szóló befizetés másolatot 2014. december 22-ig kell összegyűjteni és postázni a Magyar Sakkszövetség részére.

 

 1. A 2015. évben sorra kerülő mérkőzéseken csak a 2015. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkező versenyzőket lehet figyelembe venni. Abban az esetben, ha a 2015. január 1. után kinyomtatott erősorrendi íven feltüntetett versenyző neve át van húzva, akkor a bajnokságban nem szerepelhet, mivel részére a versenyengedélyt a 2015. évre nem váltották ki.

 

 1. A Pest megyei bajnokságba megyén kívüli csapatok is benevezhetnek, ha a versenyszabályokat betartják. A megyén kívüli csapatok bajnokságot nyerhetnek, de a Szuper csoport megnyerése esetén az NB II-es osztályozón nem indulhatnak. Az NB II-es osztályozón kizárólag Pest megyei csapat indulhat.

 

 1. A csapatvezetők kötelesek a csapat tagjait tájékoztatnia a Pest Megyei Sakk Csapatbajnokság versenykiírásáról.

 

 1. A csapatvezetők a legrövidebb időn belül kötelesek tájékoztatni a PMSSZ-et a lakcím, versenyhelység és telefonszám változásról!

 

 1. A Pest Megyei Sakk Szövetség honlapja: www.sakkbill.x3.hu. Az itt közreadott tájékoztatás időpontjait minden csapatnak be kell tartania.

 

 1. A honlapon található és letölthető erősorrendeket tekintjük hivatalosnak! Kérünk minden csapatvezetőt, hogy ezt nyomtassa ki és használja a teljes CSB alatt. Bármilyen változást vagy ezzel kapcsolatos észrevételt kérem időben jelezni!!! A fordulók előtt kérjük a csapatvezetőket, hogy az aktuális erősorrendek ellenőrizzék le, összevetve a kinyomtatott és a honlapon található verziót, mert az utóbbi a hivatalos!!! Erősorrend változásról a honlapon tájékoztatunk mindenkit! Kérünk minden csapatvezetőt - főleg az NB-s csapatokkal rendelkezőket- hogy erősorrend változás esetén ne csak a Magyar Sakkszövetség felé tegyék meg a szükséges lépéseket, hanem Pest megye felé is (adatközlés, díjfizetés). Mivel két különböző bajnokságról van szó az adatközlés az NB-ben nem jelent automatikusan versenyengedélyt a megyében. Ez azt jelenti, hogy a megyei bajnokságban szereplő új játékost az erősorrend módosításával a forduló előtti nappal bezárólag el kell juttatni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

 

 1. Kérjük a T. Csapatvezetőket, hogy észrevételeiket, javaslataikat legkésőbb 2014. augusztus 31-ig szíveskedjenek megküldeni Solymosi László és Dávid Béla e-mail címére!

 

 1. szeptember 4.

 

 

                                                                       Pest Megyei Sakkszövetség


 

 

Tervezett időpontok

 

 

 

Fordulók

Szuper csoport

I. osztály

I/A. osztály

2014. év

1.

október 5.

október 5.

október 12.

2.

november 9.

november 9.

november 16.

3.

november 23.

november 23.

november 30.

4.

december 7.

december 7.

december 14.

2015. év

5.

február 1.

február 1.

január 25.

6.

február 15.

február 15.

február 8.

7.

március 8.

március 8.

március 1.

8.

-

március 29.

március 22.

9.

-

április 12.

április 26.

Tartalék

március 29.

április 19.

április 12.

 

 

 

Diákolimpia

 

36. Pest megyei egyéni

I – II. kcs.

2015. február 7.

 

1.

2014. szeptember 27. (Szada)

III – VI. kcs.

2015. február 14.

 

2.

2014. október 4.

Csapat

2015. március 7.

 

3.

2014. november 8.

 

 

 

4.

2015. február 21.

 

 

 

5.

2015. február 28.

 

 

Szent Erzsébet Kupa:                         2014. november 22.

Mikulás Kupa:                                     2014. november 29.

Karácsonyi Kupa:                               2014. december 6.

Szalkai Dezső emlékverseny:              2015. január 18.

Alagi sakkverseny:                             2015. február 21.

 

Pest Megyei egyéni Sakkbajnokság – dr. Bencze László emlékverseny

Dunaharaszti:                                     2014. december 28-30.